Asztalos István



Kezdőlap
Bor's Show részenként
Receptek a műsorból
Receptek a műsorból II
Hideg előételek
Receptek Húsvétra
Levesek
Meleg előételek
Halak,rákok,kagylók
Csirkéből készíthető ételek
Pulykából készíthető ételek
Kacsa,liba ételek
Sertés ételek
Juh-,kecskehús ételek
Marhából,borjúból készíthető ételek
Vadételek
Nyúlból készíthető ételek
Különleges ételek
Ősi magyar ételek
Vegetariánus ételek
Nemzetek ételei
Egyszerű ételek
Készételek
Főzelékek
Tészták
Köretek
Desszertek
Mártások,szószok,krémek
Saláták
Gluténmentes
Galéria







Csokoládés Créme Brulée
 
Hozzávalók: 5dkg szilvalekvár,5dl tejszín,20dkg cukor,100gr. csokoládé,4 tojás, 1ek.holland kakaópor
Elkészítés:150fokra melegítsük elő a sütőt,a tálacskákat tegyük egy magaabb peremű tepsibe.a szilvalekvárt tegyuk a kis porcelántálacskákba(hőállót használjunk,mert ebben sütjük és ebben is fogjuk szervírozni.) Tegyünk egy forrásban lévő víz fölé egy habüstöt,amibe tegyünk 12dkg cukrot és a tejszínt,meg a tojássárgáját,majd a vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett habosítsuk fel,míg a cukor elolvad,ekkor adjuk hozzá a darabolt csokoládét,majd olvasszuk fel.Külön felverjük a tojásfehérjéket,azt is hozzáadjuk a kakaóporral együtt elegyítsük.Ezt a sodó szerű masszát öntsük bele a kis porcelánedénykékbe,rá a lekvárra,azután öntsünka tepsibe annyi vizet,hogy 3/4-ig ellepje az edényeket. 30 percig süssük,azután vegyük ki a vízfürdőböl,jól kihűtjük,akár hűtőszekrénybe is tehetjük. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét a maradék cukorral,és grillezzük rá,míg a cukor nem karamelizálódik.Itt ,ha van kéznél,használhatunk gázlámpát is. Díszítjük és már tálalhatjuk is.
 

Daramorzsa

Hozzávalók: 0,5kg búzadara,6 tojás,1 citrom,5dkg,mazsola,20dkg cukor,1l tej,8dkg vaj.vaniliás cukor,30dkg gyümölcsíz

Elkészítés:a tojássárgáját, a cukor 2/3-ával habosra keverjük,hozzáadjuk a mazsolát,búzadarát,tejet,citrom reszelt héjját,vajat,majd az egészet tojáshabbal lazítjuk. Kivajazott tepsibe öntjük,középmeleg sütõben,folyamatos (lapátkanállal) forgatás,kevergetés mellett mrzsalékosra sütjük-szárítjuk. Akkor van kész,ha az állaga morzsalékos,a megpirultés kevésbé pirult részek jól elkeveredtek. Tányérra halmozzuk,megszórjuk porcukorral és a simára kevert gyümölcsízzel (amennyiben nagyon sûrû ,kevés vízzel tudjuk hígítani) meglocsoljuk.   
 

Flódni

Hozzávalók:1/2 kg liszt, 1/2 kg cukor, 1/2 kg dió, 1 kg alma, 3 ek méz, 3 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 citrom reszelt héja.

Elkészítés:Összegyúrom a lisztet, az olajat, a tojássárgákat és egy kanál mézet. A tésztát három felé osztom, majd mindegyiket kisodrom a tepsi méretére. A tepsit kiolajozom és beleteszem az elsõ lapot. Megkenem olajjal, megöntözöm mézzel és rászórom a fele cukorral elkevert diót. Ráfektetem a második lapot, megolajozom, megöntözöm mézzel és rászórom a fele cukorral elkevert reszelt almát. Ráteszem az utolsó lapot, megöntözöm olajjal és mézzel, elkenem rajta, majd a sütõben készre sütöm.
 

Meggyszorbet

Hozzávalók:3 ek vaniliafagyi, 2 cl meggylikõr, 4 cl vörösbor, 4 cl tej, 1 koktélcseresznye.
Elkészítés:A fagyit turmixgéppe teszem, ráöntöm a meggylikõrt, majd felöntöm a vörösborral és a tejjel,összeturmiolom,majd kehelybe teszem,kihűtöm. Koktélcseresznyével díszítem
 
 
Őszibarackbomba
 
Hozzávalók:25 dkg magozott õszibarackhús, 17 dkg cukor, 2 pohár tejszín.
Elkészítés:Az érett gyümölcsöt a cukorral turmixban ledarálom, áttöröm , elkeverem a kemény habbá vert tejszínnel. Fagyasztóba teszem és gyakori  keverés mellett megfagyasztom.Tálalás előtt 15 perccel a fagyasztóból a hűtőbe teszem,kiadagolom,megdíszítem.
 
Kókuszgolyó
 
Hozzávalók:50 dkg háztartási keksz, 3 ek. kakaó, 20 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 2 mokkáskanál rumaroma, meggylé vagy befőtt, 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:Ledaráljuk a kekszet,és hozzáadjuk a cukrot, a kakaót és a margarint, a rumaromát, és annyi meggylevet vagy befőttlét, hogy könnyen formálható masszát kapjunk. Golyókat készítünk belőle, majd bele forgatjuk a kókuszreszelékbe, és jól lehűtjük.

Rafaello
 
Hozzávalók: 3 ek. finomliszt, 5 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dl tej, 10 dkg margarin, 25 dkg kókuszreszelék, dió vagy mandula
Elkészítés: Összekeverjük a lisztett, a cukrot, a vaníkiáscukrot, majd a tejjel csomómentessé keverjük a masszát. Folyamatos kevergerés közben, lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha kész, beletesszük a margarint, a kókuszreszelék egy részét, és hagyjuk kihűlni. Golyókat formálunk belőle, közepébe diót vagy mandulát teszünk,és megforgatjuk a maradék kókuszreszelékbe. A végén hűtőbe tesszük. Ha többet csinálunk belőle lefagyasztható, kiengedés után is finom.
 
Panna cotta

Hozzávalók: 250 ml tej, 250 ml tejszín, 50 g cukor, 4 g zselatin, 1 rúd vanília, lehelletnyi őrölt kardamom
Elkészítés:Egy lábasban felmelegítem a tejet és feloldom benne a zselatint és a lisztet. A tej ne forrjon ! Hűlni hagyom. Egy másik edényben egy pillanatra felforralom a folyékony tejszínt a cukorral és hozzáöntöm az enyhén felmelegített tejhez. Összekeverem a két folyadékot és adagokba kiöntve legalább két órára a hűtőbe teszem.
 
hit counter Asztalos István http://gastronomy.sokoldal.hu
free web counter






www.gastronomy2.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!