Asztalos István



Kezdőlap
Bor's Show részenként
Receptek a műsorból
Receptek a műsorból II
Hideg előételek
Receptek Húsvétra
Levesek
Meleg előételek
Halak,rákok,kagylók
Csirkéből készíthető ételek
Pulykából készíthető ételek
Kacsa,liba ételek
Sertés ételek
Juh-,kecskehús ételek
Marhából,borjúból készíthető ételek
Vadételek
Nyúlból készíthető ételek
Különleges ételek
Ősi magyar ételek
Vegetariánus ételek
Nemzetek ételei
Egyszerű ételek
Készételek
Főzelékek
Tészták
Köretek
Desszertek
Mártások,szószok,krémek
Saláták
Gluténmentes
Galéria







Dunai halászlé vegyes halból

  Hozzávalók:1kg ponty, 0,5 kg harcsa, 0,5kg keszeg,0,5kg kárász, 50 dkg hagyma, 3 dkg paprika, 2,5 dkg só, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, (télen 2 kanál lecsó).
Elkészítés:A megtisztított halat 6-8 dkg-os darabokra vágom és besózom. A hagymát apróra vágom,lepirítom,a halfejekkel, gerincekkel, farokkal és uszonyokkal, paprikával,paradicsomot,paprikát,felöntöm és háromnegyed óráig fõzöm. A levet leszûröm,átpaszírozom, beforralom a besózott halakkal. Hozzáteszem az esetleges ikrát, tejet, majd,pár percnyi forralás után kész.
 
 

Bakonyi fogasfilé

Hozzávalók:1 kg fogasfilé, 10 dk hagyma, 0,5 kg erdei gomba, 15 dkg vaj, 2 pohár tejföl, 1 pohár tejszín, 2 dl fehérbor (száraz), 1 zöldpaprika, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 tk paprika (édes), liszt, só.
Elkészítés:A fogasfilét megtisztítom, mosom, szárazra törlöm és egyenlõ darabokra vágom. Sózom és egy kivajazott serpenyõbe teszem. Bõven megöntözöm fehérborral és éjszakára hûtõbe teszem. Egy serpenyõben vajat hevítek, melyben megpirítom a finomra vágott hagymát, megszórom paprikával egyszer megforgatom, majd beledobom az apróra vágott gombát, illetve zöldpaprikátk. fedõ alatt készre párolom. Habverõvel finomra keverem a tejfölt a tejszínnel és a liszttel és a gombás szaftot behabarom vele. A fogasfilét vajon elősütöm,majd beteszem aa sütõbe és 5-10 percig sütöm.
Tálalás: Egy haltálon szépen elrendezem a fogasdarabokat és ráöntöm az erdei gombás mártást. Tejfölcsíkokkal és apróra vágott petrezselyemzölddel díszítem.
 
 

Amur paprikásan

Hozzávalók:1,5 kg hal, 8 dkg zsír, 5 dl tejföl, 12 dkg vöröshagyma, 3 gr bors, 2 dkg paprika, 3 dkg liszt, zöldpaprika, só.
Elkészítés:a halat megtisztítjuk, daraboljuk, beirdaljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük és felforraljuk. Az elősütött halszeleteket egy tûzálló tálba rakjuk, majd ráöntjük a vöröshagymás levet és a liszttel elkevert tejfölt. Forró sütõben 30 perc alatt elkészítjük.
 
 
 Paradicsomos királyrákfarok
 
Hozzávalók: 1dl olivaolaj,50dkg királyrákfarok,1 fej fokhagyma,1 csokor petrezselyemzöld,1.5dl fehérbor,2dl darabolt hámozott paradicsom,ha ez nincs 4db primőr paradicsom,vagy paradicsompüré.só,fehérbors,vagy citrombors,5db bazsalikomlevél
Elkészítés:(ezt az ételt csak frissen,pár perc alatt készítsük,mert elveszíti élvezeti értékét)a rákfarkokról  letépkedjük a kis lábszerű tapogatóit,majd a páncélját,ezután kettévágjuk,úgy,hogy a farkvéget ne vágjuk át,tehát úgymond "V" betű formát kapjunk.Ha középen találtuk el a vágási felületnél megtaláljuk a hajszálnyi fekete emésztőcsatornáját,ezt is távolítsuk el,így már konyhakész.
Az olivaolajat feltesszük egy serpenyőben ,amikor már meleg hozzátesszük a rákoat,a vágási felülettel lefelé.1-2perc sütés után átfordítjuk,ekkor már hozzáadjuk a zúzott fokhagymát,megfuttatjuk,majd a hámozott paradicsomot,vagy friss paradicsomot. (ha parpüréből főzzük,nem lesz olyan íze,de előtte mártássűrűségűre keverjük ki vízzel),majd a bort,petrezselymet,sót,fehérborsot,bazsalikomot apróra vágva.Még egyszer átforraljuk,azután tálalhatjuk is. Pirítóssal kiváló,de,ha úgy nem elég laktató,akkor tegyünk alá spagettit,vagy papardelle tésztát.
 

Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók:1,6 kg ponty szeletelve, 25 dkg füstölt szalonna, 20 dkg zsír, fél kg gomba, 10 dkg hagyma, fél kg csuszatészta, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 3 pohár tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, paprika, 1 paradicsom, 1 paprika, hallé.

Elkészítés:A pontyszeleteket sózom, megtûzdelem szalonnával, zsemlemorzsába forgatom és félreteszem. Egy lábasban vajat hevítek, hozzáadom a finomra vágott hagymát, aranysárgára pirítom, majd megszórom a paprikával. Felöntöm 1 deci hallével, sózom és besûrítem. Hozzáadom a felkockázott gombát, paprikát és paradicsomot. Tejfölözöm, majd félreteszem. Megfõzöm a házi csuszatésztát, lehűtöm, megöntözöm kevés zsírral, majd egy tűzálló tálba (pl. római tál) teszem. Kevés zsírban ropogósra sütöm a halszeleteket és a csuszás tálra teszem õket. Ráöntöm a mártást és sütõben 15 percig sütöm.

 

Fogas á la Krúdy

"A megtisztított fogast bevagdossuk, jól megsózzuk kívül-belül. Egy tepsibe adunk 4-5 darab vajat, rátesszük a fogast, körülötte karikára vágott burgonyát helyezünk, és még egypár szelet vajat a tetejére. Körülbelül háromnegyed óra hosszáig sütjük, tálaláskor haltálra adjuk, salátával, petrezselyemmel díszítjük."

 gastronomy2

hit counter html code Asztalos István http://gastronomy.sokoldal.hu
hit counter javascript






www.gastronomy2.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!