Asztalos István



Kezdőlap
Bor's Show részenként
Receptek a műsorból
Receptek a műsorból II
Hideg előételek
Receptek Húsvétra
Levesek
Meleg előételek
Halak,rákok,kagylók
Csirkéből készíthető ételek
Pulykából készíthető ételek
Kacsa,liba ételek
Sertés ételek
Juh-,kecskehús ételek
Marhából,borjúból készíthető ételek
Vadételek
Nyúlból készíthető ételek
Különleges ételek
Ősi magyar ételek
Vegetariánus ételek
Nemzetek ételei
Egyszerű ételek
Készételek
Főzelékek
Tészták
Köretek
Desszertek
Mártások,szószok,krémek
Saláták
Gluténmentes
Galéria







Rucás káposzta

Hozzávalók:1 kacsa, 1 kanál kacsazsír, 60 dkg savanyú káposzta, 1 hagyma, 20 dkg császárszalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só, 1 csomó kapor.
Elkészítés:A kacsát feldarabolom, sózom, majd a zsíron hirtelen átsütöm, kiveszem és félreteszem. A zsírban átsütöm a szeletekre vágott hagymát, megszórom a finomra vágott kapor felével, beleteszem a megmosott savanyú káposztát és pár percig párolom. Visszateszem a kacsát, a szalonnaszeleteket, a felkarikázott kolbászt és mintegy 3-4 dl vizet. Letakarva a sütőben puhára párolom. A kacsát tálra teszem és körérakom a tejföllel és a többi kaporral átforralt káposztát.
 

Konfitált libacomb,birsalma mártással

Hozzávalók: személyenként 1 libacomb,1 fej fokhagyma,só,bors babérlevél,1db alma.1-1.5 kg birsalma,2dl bor,1-2dl méz,cukor,fahéj,szegfűszeg

Elkészítés:egy mély sütőtálba helyezzük a fokhagymát,almát,babért,erre rátesszük a sózott combokat ,majd felöntjük annyi felolvasztott,de nem forró zsírral (ha lehet saját ,tehát jelen esetben libazsírral) ,hogy ellepje,azután betesszük a 75-80fokos sütőbe,ahol szép lassan hadjuk átpuhulni,ez eltart úgy 4,5-5 óráig ,de biztosan nem fogunk csalódni ebben az ősi technológiában,mert páratlanul puhává,élvezhetővé teszi az alapjában véve száraz húsokat is.Miután megbizonyosodtunk,hogy elértük célunkat,kivesszük a zsírból a combokat,lecsepegtetjük,azután tálalás előtt kb. 220-230 fokos sütőben rápirítunk,de csak pár percig hadjuk sülni,mert itt már csak a látvány miatt sütjük,azt is zsír nélkül.Közben a megtisztított birsalmákat felkockázzuk,és a karamelizált mézre tesszük,felöntjük a borral,azután lefedve puhára pároljuk,ekkor kb. 1/3 részét kivesszük a már megpuhult almáknak,a többit pedig botmixerrel áttörjük,ha jól dolgoztunk egy sűrű masszát kapunk.Hozzáadjuk a fűszerekből külön felfőzött kivonatot,majd az után az imént kivett almakockákat,beállítjuk sűrűségét,itt még borral tudjuk hígítani,esetleg,ha véletlen valami miatt híg lenne egy kis keményítővel sűríthetjük.Már csak a tálalás van hátra amihez rösztikét, stírcelt burgonyát ajánlok hozzá.

 

Gesztenyés kacsasült

Hozzávalók: 1 fiatal kacsa, fél kg szelídgesztenye, 1fej hagyma, 3dkg vaj, 25 cl felfőzött leveskocka, tárkony, turbolyalevél, kakukkfű, majoránna, só, bors
Elkészítés: Szedjük le a gesztenye héját. Dobjuk forrásban lévő vízbe. 3 perc múlva szedjük ki, csöpögtessük le, és hámozzuk le a második héját. Pirítsuk meg vajon a vékonyra vágott hagymát. Ha már üveges, húzzuk félre, adjuk hozzá a gesztenyét, az apróra vágott fűszereket és egy kevés sót, borsot. Öntsük a felfőzött leves-kockalébe, főzzük 10 percig, majd hagyjuk kihűlni. Töltsük meg a kacsát a gesztenyével, majd tűzzük össze. Kívülről szórjuk meg sóval, borssal. Szúrjuk nyársra, és grillsütőben, 175 °C-on süssük egy óra hosszat.
 
web counter code Asztalos István http://gastronomy.sokoldal.hu
frontpage hit counter






www.gastronomy2.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!